nov uporabnik
pozabljeno geslo
RSS Izola.infoIzola.info na TwitterjuIzola.info na Facebooku
Izola.info 
Novice Napovednik Imenik Placi Ustanove Izolani Podjetja Gostinstvo Turizem Vpis
Priprave na turistično sezono

Smo v Izoli dovolj dobro pripravljeni na dolgo, vroče poletje?

Sreda, 1. Junij 2011
Na novinarski konferenci »Priprave na turistično sezono«, ki jo je danes pripravila Občina Izola, je potekala predstavitev prihajajočega Praznika oljk, vina in rib ter ostalih prireditev v tekočem letu. Ker je turistična sezona že v teku, se 1. junij zdi precej pozen datum za tako predstavitev, a je župan, mag. Igor Kolenc zatrdil, da bodo v prihodnje prireditveni program izoblikovali že jeseni. Župan je prestavil tudi pobudo o spremembi zakonodaje, v povezavi s hrupom v turističnih destinacijah.
Smo v Izoli dovolj dobro pripravljeni na dolgo, vroče poletje?
V nagovoru je izolski župan, mag. Igor Kolenc izrazil zavzemanje, da bi v Izoli turistična sezona trajala preko celega leta, za uspešno izvedbo zastavljenega cilja pa občina želi privabiti čim več podjetij in posameznikov. Glede na to, kako se stvari odvijajo letos, je po njegovih besedah »za prihodnost optimist«.

V imenu organizatorja Praznika oljk, vina in rib je spregovorila Nevenka Gregorič iz CKŠP Izola in povedala, da se bo letošnjega praznika udeležilo rekordno število rezstavljalcev; na 65 stojnicah bodo svoje izdelke predstavili oljkarji in vinarji ter ponudniki z avtohtonimi prehrambenimi izdelki. Prvič se bo predstavilo Kulturno društvo Malija, s specifično ponudbo hrane, tudi takšne kakršne je na dosedanjih praznikih še nismo imeli priložnosti okušati, med najbolj zveneča imena med razstavljalci pa sodi Janko Franc Morgan, svetovno priznani proizvajalec ekološkega oljčnega olja.

Za zabavo bodo poskrbeli poulični glasbeniki, saj so se tudi letos odpovedali ozvočenim in komercialnim glasbenim skupinam. Dogajanje bo letos trajalo dlje, tako da se bosta prodaja in ostali program v petek in soboto zaključevala ob 1h. Zaključen je tudi natečaj za Županovo vino 2011, zmagovalce pa bodo razglasili v petek ob 21h na Manziolijevem trgu.

V nadaljevanju je Danilo Markočič iz izolskega Turistično gospodarskega združenja (TGZ) postregel s podatki o letošnjih turističnih nočitvah. Do sedaj so izolski turistični delavci prešteli skoraj 85.000 nočitev, kar je bistveno več kot v zadnjih letih (lani v tem času 77.000), porast pa pripisuje izboljšani ponudbi in primernim cenam. Kot dolgoročni cilj so si zastavili 650.000 nočitev v letu 2015. Po novem bodo podatke o nočitvah vodili za vsako družbo posebej, kar naj bi pomenilo stimulacijo pa tudi tekmovalnost med turističnimi ponudniki v Izoli.

Po Markočičevih besedah, je za Izolo posebej zanimiv segment športnega turizma, saj smo bili na tem področju v zadnjem času priča dobrim rezultatom, kot zadnji tak primer pa je navedel plesalce, ki so sodelovali na nedavni prireditvi Slovenian Open in napolnili hotel v Simonovem zalivu. Z nekaj športnimi društvi se pogovarjajo o takoimenovanik »kampih«, ki bi v septembru pomagali zapolniti izolske turistične zmogljivosti.

Po dobrem odzivu akcije Dnevi pedočev, skupaj z ribiči in gostinci že pripravljajo reprizo, z novo ponudbo (folpi, kalamari, ciplji, sardele). Turistično priložnost po Markočičevem razmišljanju predstavljajo tudi motoristi, zato v povezavi z Zvezo moto klubov in turističnimi delavci v septembru pripravljajo začetek projekta Hoteli prijazni motoristom.

V Ljubljanski ulici 17 potekajo zaključna dela izgradnje prostorov, ki bodo služili programom Konzorcija vin Istre. Poleg prodaje vin, program obsega tudi vodene degustacije in razstave v okviru promocije in trženja izdelkov vinarjev, ki so vključeni v konzorcij. V novo stavbo se seli tudi Turistični informacijski center Izola (TIC), ki bo v prenovljeni stavbi odprl tudi info točko, druga info točka pa bo po novem na Lonki (bivši gostinski objekt). Ob tem se zavzemajo, da bi glavno informacijsko točko postavili na samem vhodu v Izolo.

Za letošnje poletje so na Centru za kulturo, šport in prireditve pripravili program prireditev »Poletje v Izoli«. Kot nam je povedala Nevenka Gregorič, se bodo na Manziolijevem trgu vsako soboto odvijale večje prireditve (Katalena, Lara Jankovič, Ana Pupedan...). Prva taka prireditev bo 20. obletnica orkestra 3 Big Band, ki jo bodo s koncertom obeležili na Manziolijevem trgu.
To nedeljo se z nastopom izolskega pihalnega orkestra po nekaj letih vračajo Poletne kopalne godbe, ki bodo zvenele globoko v september.

Letošnja novost so »godci na klobuk«, ki bodo pomagali oživeti utrip na Sončnem nabrežju, prihajajo pa iz Hrvaške, Slovaške in Nemčije. Prireditvena ponudba se s Kresno nočjo – Solsticij Korte 2011 seli tudi na podeželje, novost pa predstavlja tudi praznovanje tradicionalnega praznika, ki je v zadnjih letih utonil v pozabo - Fešta sv. Mavra, ki bo na sporedu oktobra.


Sprememba zakonodaje
Župan je prvič javno prestavil pobudo, o kateri se je pogovarjal na sestanku s turističnimi delavci. Gre za spremembo zakonodaje ob pritožbah občanov zaradi hrupa, ki ga turizem ob večernih ura prinaša. Pobudo bodo naslovili tudi na ostala obalna župana in obalne poslance z željo, da skupaj nastopijo k spremembi zakonodaje, vezane na javni red in mir v turističnih destinacijah.

»Če se že gremo turizem, potem moramo omogočiti turističnim ponudnikom ustrezen način obratovanja, dandanes se ob 22h pričnejo pritožbe na račun hrupa, na takšen način se ne moremo iti turizma«, je zaključil župan.

Kako uspešna bo iniciativa bomo videli v prihodnje, zagotovo pa optimizem vliva odmeven dosežek učencev Osnovne šole Dante Alighieri, ki so s svojo turistično predstavitvijo Izola – mesto zvezd, s pomočjo domiselnega videospota, zmagali na tekmovanju za najboljši oglas s poslovno idejo, v oddaji Firma tv na slovenski nacionalni televiziji. Videospot so posneli v slovenskem in italijanskem jeziku, prav danes pa so v Ljubljani prejeli zasluženo nagrado.

Napoved večjih prireditev v občini Izola v letu 2011:
- 3. in 4.junij 2011: Praznik oljk, vina in rib
- 8. do 11. junij 2011: Kino Otok – Isola Cinema
- junij – september 2011: nedeljske poletne pihalne godbe v Izoli
- junij, julij, avgust: Poletje v Izoli (koncerti, karaoke, kuhinja, lutke, pravljice…)
- 2. julij 2011: Koncert – Elton John na mestnem stadionu
- 2. do 7. julij 2011: 19. mednarodni rokometni festival Eurofest
- 8. – 15. julij: Poletna šola klavirja
- 17. julij 2011: Mednarodni slikarski Ex-tempore
- avgust 2011: PUF Festival – poulični lutkovni festival
- sobote v avgustu 2011: Noč na plaži – večerni koncerti
- 19. in 20. avgust 2011: Tradicionalni Ribiški praznik
- 28. avgust dalje: Združene igre narodov
- 17. september 2011: Diplomatska regata 2011
- 20. do 25. september 2011: Mednarodni sejem plovil Boat Show 2011
- 24. in 25. september 2011: Sladka Istra (v občinah: Izola, Koper, Piran)
- september - Dan odprtih vrat Kmetije Medljan
- 8. oktober 2011: kolesarski maraton "Istrsko podeželje“
- 18. oktober 2011: Fešta Sv. Mavra ali praznovanje izolskega čudeža
- 12. in 13. november 2011: Martinov tek ter tradicija osmic in betul
- december 2011: December v Izoli - sklop zabavnih prireditev
Izola.info
Smo v Izoli dovolj dobro pripravljeni na dolgo, vroče poletje? 1 Smo v Izoli dovolj dobro pripravljeni na dolgo, vroče poletje? 2 Smo v Izoli dovolj dobro pripravljeni na dolgo, vroče poletje? 3 Smo v Izoli dovolj dobro pripravljeni na dolgo, vroče poletje? 4
Tagi:
Prijavi napako
Zadnje novice v kategoriji Turizem:
Torek, 30. Avgust 2016
Bi lahko obudili nekdanje zdravilišče?
Pod morjem pred Izolo so že pred leti odkrili termalne vrelce vode. Ta v morje priteče s kraškega terena. Ponikne nekje na Kraškem robu ali v Podgrajskem podolju, pronica globoko pod...
Regional Obala > Turizem
Torek, 16. Avgust 2016
Ribiški praznik - Mala barka
Prihajajoči konec tedna v Izolo znova prihaja Ribiški praznik - Mala barka. Na Lonki in Velikem trgu bodo v petek igrali Roxie Band in Mi trije, klapa Semikantà ter Rudi Bučar in XXL...
Primorske novice > Turizem
Ponedeljek, 25. April 2016
Hoteli v Izoli in Piranu polno zasedeni
Obeti turističnih delavcev v Slovenski istri pred bližnjimi prvomajskimi prazniki so spodbudni. V piranski občini bodo hoteli verjetno polno zasedeni, podobno pričakujejo tudi v Izoli.
Regional Obala > Turizem
Sreda, 23. Marec 2016
Hoteli v Slovenski Istri že skoraj polni
Turistični delavci v Slovenski Istri so z zasedenostjo hotelov v času velikonočnih praznikov zadovoljni, saj pričakujejo podobne ali celo malenkost boljše rezultate kot lani. Med gosti...
Regional Obala > Turizem
Četrtek, 28. Januar 2016
Refuscus Mundi vabi na refošk v Izolo
V petek, 5. februarja, bo v Manziolijevi palači in stari občinski palači v Izoli potekal tretji festival Refuscus Mundi – Svet refoška. Na festivalu se bodo s svojimi vini predstavili...
Slovensko-morje > Turizem
Torek, 5. Januar 2016
Uspešno turistično leto v Izoli
V letu 2015 je bilo realiziranih preko 320000 nočitev, kar predstavlja 4 % rast v primerjavi s preteklim letom. Skupno so z 60 % prevladovali domači gostje. Med tujimi gosti je bilo...
Slovensko-morje > Turizem
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano«
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano« · V nedeljo se je v portoroškem Avditoriju zaključil 19. Festival slovenskega filma. Letošnja filmska bera je obsegala 96 filmov, med katerimi se...
Izola.info > Kultura
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma · Včeraj zvečer se je s tradicionalno podelitvijo nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filma, v portoroškem Avditoriju začela...
Izola.info > Kultura
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo!
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo! · Izolski jadralec Vasilij Žbogar je v današnji regati za medalje na olimpijskem jadralnem polju Pão de Açucar v Riu osvojil 6. mesto in Sloveniji...
Izola.info > Šport
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov · Polnoletnost Festivala slovenskega filma je včeraj v portoroškem Avditoriju naznanila uvodna festivalska projekcija celovečernega filma Jana...
Izola.info > Kultura
V Istri ni nikoli dolgčas
V Istri ni nikoli dolgčas · Septembra in oktobra stene knjižnice krasijo fotografije Nataša Fajon. Z razstavo pod naslovom »V Istri ni nikoli dolgčas« se je tako udeležila...
Izola.info > Družba
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah · V letu 2015 bo mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji prisoten v 13-ih...
Izola.info > Kultura