nov uporabnik
pozabljeno geslo
RSS Izola.infoIzola.info na TwitterjuIzola.info na Facebooku
Izola.info 
Novice Napovednik Imenik Placi Ustanove Izolani Podjetja Gostinstvo Turizem Vpis
Izola.info – uradni medijski partner Kino Otoka

Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju

Ponedeljek, 30. Maj 2011
V petek so organizatorji letošnjega festivala Kino otok na novinarski konferenci v izolskem Kinu Odeon predstavili program letošnjega festivala. Poleg filmskih projekcij organizatorji obljubljajo tudi pestro obfestivalsko dogajanje, ki bo ob že ustaljenih programih, s Kino Balonom in Sezamovim kotičkom, film poskušalo približati tudi najmlajšim. Novost predstavljajo filmski botri, prvič pa bo festival potekal brez tekmovanja in glasovanja za najboljši film.
Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju
Sedma izvedba filmskega festivala Kino Otok - Isola Cinema, ki bo potekala med 8. in 12. junijem, bo obiskovalcem ponudila izbor filmov v sekcijah Trgatev, Dobri sosedje, Odprti Otok, Silvanov zaliv, Kinoteka na Kino Otoku, Animateka, Prijatelji, Kino Balon in Video na plaži. Filmi bodo prikazani na ustaljenih lokacijah (Manziolijev trg, Kulturni dom, Kino Odeon, Svetilnik), kot vsako leto pa bo Izolo tudi tokrat obiskalo veliko število festivalskih gostov (režiserjev, avtorjev...), ki bodo kot vselej predstavljali rdečo nit festivalskega utripa.

Na petkovi novinarski konferenci je izolski župan - mag. Igor Kolenc, kot predstavnik izolske občine, ki tudi letos sofinancira izvedbo festivala poudaril, da je Kino Otok prireditev ki lahko Izoli doda posebno noto in privlačnost. Zaradi tega si želi, da prireditev raste in se razvija, da se njeno poslanstvo širi in ponese ime Izole v svet. Kolenc verjame, da bo tudi tokrat festival pospešil izolski mestni utrip in utrdil kulturno zavest, predvsem pa ga veseli, da so letos organizatorji pripravili tudi dodatni program, ki je namenjen otrokom, zahvalil pa se je tudi za brezplačno projekcijo, ki je bodo deležni Izolani na predvečer začetka festivala.

Direktorica festivala, Lorena Pavlič je zbranim predstavila letošnje novosti, med katere sodijo tudi filmski botri. Na Manziolijevem trgu bo pred vsakim od osmih celovečernih filmov, filmski boter predstavil občinstvu svojo osebno noto in s svojo zgodbo poskušal film približati občinstvu. Filmi niso le domena filmskih kritikov, temveč vsakega slehernika, zato organizatorji menijo, da bodo filmski botri pomagali filmske zgodbe predstaviti na malce drugačen in svojevrsten način. V vlogi filmskih botrov se bodo predstavili Nataša Benčič (Jean Gentil), Andrea F (Brez strahu), Martina Kofol (Tihe duše), Jože Dolmark (Pauline na plaži), Anika Horvat (Puhni mi ljubezen), Valterap (Tilva Roš), Iztok Geister (Štirikrat) in Gojmir Lešnjak - Gojc (Lisanka).

Drugo letošnjo novost nam je predstavila Petra Slatinšek iz ljubljanskega Kino Dvora, ki ob vsaki ediciji festivala pripravi tudi Otok v Ljubljani, v okviru katerega v Kino Dvoru predvajajo izbor filmov, ki so bili prikazani na izolskem festivalu. Tokrat je zgodba tudi obratna, saj bo Kino Dvor ponudil del svojega programa v Izoli. Gre za Kino Balon, čigar poslanstvo predstavlja skrb za otroke in mlade s filmsko vzgojo v šolskem in prostem času. Tako bodo v Kulturnem domu predstavili štiri celovečerne dokumentarne filme, ki so v svoji naravi precej drugačni od tistih, ki jih otroci gledajo na televiziji, vsak film pa je namenjen določeni starostni skupini otrok.

V okviru Kino Balona bo potekal tudi Sezamov kotiček – brezplačno varstvo z ustvarjalnimi delavnicami za otroke, katerih starši gredo v kino, ki je v Kino Dvoru že uspešno zaživel in bo potekal vsak dan pred izolskim Kulturnim domom. Za najmlajše bo zagotovo zelo zanimiv likovni eksperiment Nariši se, kjer francoski režiser Gilles Porte otroke aktivno vključi k ustvarjanju, eno uro pred predvajanjem pa bo potekala tudi delavnica, kjer bodo tudi otrokom ponudili filmske kamere. V okviru Kino Balona bo predpremierno predstavljen film Na morje, ki ga bodo 8. junija brazlačno predvajali za vse izolske osnovnošolce.

S festivalsko sekcijo Video na plaži so tudi tokrat organizatorji povabili mlade, še neuveljavljene filmske ustvarjalce kratkega filma. Urednica programske sheme Videa na plaži, Biljana Pavlović, ki je letos dala prednost predvsem slovenskim persprektivnim avtorjem, je povedala, da je odziv s skoraj 100 prispelimi filmi iz celega sveta presegel pričakovanja. Tako nas na Svetilniku čaka pester nabor kratkih filmov, pred projekcijami na prostem pa bo avtorica izbora vodila pogovor z ustvarjalci kratkometražcev.

Tudi sicer bo festivalsko dogajanje na Svetilniku tradicionalno živahno. Nočno glasbeno popotovanje bo v sredo pričel dj Boo, v četrtek so bo predstavil prijateljski JEFF festival s koncertom dua Swarg in glasbeno podlago, ki jo pripravlja JK Soul. Petkova noč bo v znamenju taktov iz glasbenega kovčka MM Checkmana, v soboto pa bomo priča nastopu dua Incurabili. Da noč tudi prej in potem ne bo hladna, bo poskrbela ekipa zavoda KITCH. Popotovanje bo v nedeljo, v nostalgični maniri zaključil dj Funkenstein.

Letos so se organizatorji festivala odrekli tekmovanju. Menijo, da je tekmovalnega duha v dandanašnjem času že povsod dovolj. Bivši direktorji festivala so nad tako odločitvijo navdušeni, saj sta duh in poslanstvo festivala predvsem sproščene in prijateljske narave, podobno odločitev pa so sprejeli tudi mnogi drugi podobni festivali po svetu. Organizatorji verjamejo, da je taka odločitev korak naprej, da tudi lepa zgodba postane še lepša.

Po lanskoletnem uspešnem sodelovanju s filmskim festivalom Kino Otok, je tudi naš spletni informacijski portal Izola.info naredil korak naprej, saj smo letos postali uradni medijski partner festivala. Vsem uporabnikom obljubljamo, da vas bomo ažurno obveščali o festivalskem dogajanju s pomočjo svežih novic in slikovitih fotoreportaž, celoten pregled nad festivalskim programom pa bo seveda na voljo v naši rubriki Napovednik.Filmi in sekcije letošnjega Kino Otoka:

Trgatev
- Tihe duše (Aleksej Fedorčenko, Rusija, 2010)
- Jean Gentil (Laura A. Guzmán, Israel Cárdenas, Dominikanska republika, Mehika, - Nemčija, 2010)
- Štirikrat (Michelangelo Frammartino, Italija, Nemčija, Švica, 2010)
- Karma (Prasanna Jayakody, Šrilanka, 2010)
- Nainsukh (Amit Dutta, Indija, Švica, 2010)
- Tilva Roš (Nikola Ležaić, Srbija, 2010)

Dobri sosedje
- Brez strahu (Piergiorgio Gay, Italija, 2010)
- Dežela večera (Nikolaus Geyrhalter, Avstrija, 2011)
- Zvezde hrvaškega kratkega filma:
- Potem zagledam Tanjo (Juraj Lerotić, Hrvaška, 2010)
- Rumeni mesec (Zvonimir Jurić, Hrvaška, 2009)
- Miramare (Michaela Mueller, Hrvaška/Švica, 2009)
- Žur (Dalibor Matanič, Nemčija/Hrvaška, 2009)

Odprti Otok
- Zaprisega (Kollo Daniel Sanou, Burkina Faso, 2009)
- Sankara (Prasanna Jayakody, Šrilanka, 2006)
- Puhni mi ljubezen (Pang Ho-cheung, Hongkong, 2010)
- V prihodnosti (Mauro Andrizzi, Argentina, 2010)

Silvanov zaliv
- Misterij ženska (Naomi Kawase, Japonska, 2010)
- Večnost (Sivaroj Kongsakul, Tajska, 2010)

Kinoteka na Otoku
- Pauline na plaži (Eric Rohmer, Francija, 1983)
- Ivan Martinac: retrospektiva: Meštrović (Eksaltacija materije) (Hrvaška, 1960), Monolog o Splitu (Hrvaška, 1961-62), Armagedon ali konec (Hrvaška, 1964), Mrtvi dan (Hrvaška, 1965), Življenje je lepo (Hrvaška, 1966), I'm Mad (Hrvaška, 1967), Atelje Dioklecijan (Hrvaška,1967), Vse ali nič (Hrvaška, 1968)

Prijatelji
- Lisanka (Daniel Díaz Torres, Kuba, Rusija, 2010)
- Eduardo del Llano – Nicanor: Pas de Quatre (Kuba, 2009), Aché (Kuba, 2010), - Pravda (Kuba, 2010), Exit (Kuba, 2011)
- Od blizu (Lawrence Tooley, Avstrija, Nemčija, 2010)
- Krst (Marcin Wrona, Poljska, 2009)
- Cinema India: Urok (Umesh Kulkarni, 2010), Razveza (Umesh Kulkarni, 2010), Jan Villa (Natasha Mendonca, 2011), Šivi govorijo (Nina Sabnani, 2009), Šest lističev (Chaitanya Tamhane, 2010)

Animateka
- Skrivnostne prerokbe Leóna Prozaka (Carlos Santa, Kolumbija, 2009)

Program za otroke in mlade: Kinobalon na Kino Otoku (Izola) in na Otoku v Ljubljani (Kinodvor)
- Na morje! (Pedro González-Rubio, Mehika, 2009). Za otroke 7+ (ob razlagi staršev tudi 5+).
- Nariši se (Gilles Porte, Francija, 2010). Za otroke 5+.
- Prvi film (Mark Cousins, Velika Britanija, 2009). Za otroke 10+.
- Sampaguita (Francis Xavier Pasion, Filipini, 2010). Za otroke 8+.

Video na plaži
Izola.info
Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju 1 Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju 2 Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju 3 Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju 4
Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju 5 Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju 6 Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju 7 Kino Otok prinaša novosti in se odreka tekmovanju 8
Tagi:
Prijavi napako
Zadnje novice v kategoriji Kultura:
Torek, 20. September 2016
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano«
V nedeljo se je v portoroškem Avditoriju zaključil 19. Festival slovenskega filma. Letošnja filmska bera je obsegala 96 filmov, med katerimi se jih je 52 potegovalo za nagrado vesna....
Izola.info > Kultura
Četrtek, 15. September 2016
Razstava Aroma želje/Želja arome v Placu Izolanov
V galeriji Plac Izolanov je še do petka na ogled zanimiva in v mnogočem tudi intrigantna razstava dveh umetnikov, katerih predmet ustvarjanja se zelo razlikuje, obenem pa se izjemno...
Primorske novice > Kultura
Sreda, 14. September 2016
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma
Včeraj zvečer se je s tradicionalno podelitvijo nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filma, v portoroškem Avditoriju začela 19. edicija Festivala slovenskega filma....
Izola.info > Kultura
Torek, 6. September 2016
V Portorož prihaja sto filmov
V Portorožu se bo prihodnji torek začel 19. festival slovenskega filma, ki bo ponudil 98 filmov, od tega 52 v tekmovalnem programu. Selekcijska komisija je imela pri izboru težko nalogo,...
Primorske novice > Kultura
Torek, 6. September 2016
Na 19. FSF-ju jih bodo zavrteli skoraj 100
V Portorožu se bo prihodnji torek začel 19. festival slovenskega filma, ki bo ponudil 98 filmov, od tega 52 v tekmovalnem programu. Selekcijska komisija je imela pri izboru težko nalogo,...
Regional Obala > Kultura
Četrtek, 4. Avgust 2016
Denarja za muzej Parenzana ni
Društvo Histrion, ki upravlja z muzejem Parenzana, opozarja na finančen težave že od marca. Pred pol leta so z občino Izola sklenili pogodbo za obdobje petih let. Zdaj občina predlaga...
Regional Obala > Kultura
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano«
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano« · V nedeljo se je v portoroškem Avditoriju zaključil 19. Festival slovenskega filma. Letošnja filmska bera je obsegala 96 filmov, med katerimi se...
Izola.info > Kultura
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma · Včeraj zvečer se je s tradicionalno podelitvijo nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filma, v portoroškem Avditoriju začela...
Izola.info > Kultura
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo!
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo! · Izolski jadralec Vasilij Žbogar je v današnji regati za medalje na olimpijskem jadralnem polju Pão de Açucar v Riu osvojil 6. mesto in Sloveniji...
Izola.info > Šport
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov · Polnoletnost Festivala slovenskega filma je včeraj v portoroškem Avditoriju naznanila uvodna festivalska projekcija celovečernega filma Jana...
Izola.info > Kultura
V Istri ni nikoli dolgčas
V Istri ni nikoli dolgčas · Septembra in oktobra stene knjižnice krasijo fotografije Nataša Fajon. Z razstavo pod naslovom »V Istri ni nikoli dolgčas« se je tako udeležila...
Izola.info > Družba
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah · V letu 2015 bo mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji prisoten v 13-ih...
Izola.info > Kultura