nov uporabnik
pozabljeno geslo
RSS Izola.infoIzola.info na TwitterjuIzola.info na Facebooku
Izola.info 
Novice Napovednik Imenik Placi Ustanove Izolani Podjetja Gostinstvo Turizem Vpis
Vitrina ustvarjalnosti v Mestni knjižnici Izola

Irena Menih, waldorfska učiteljica in ustvarjalka

Četrtek, 3. April 2014
V Mestni knjižnici Izola radi predstavimo domače ustvarjalce. Med njimi je tudi Irena Menih. V vitrini ustvarjalnosti je kako leto nazaj imela razstavo igračk in okrasnih izdelkov iz nepredene volne. Za otroke pa je vodila delavnice izdelovanja angelčkov iz nepredene volne. Povabili smo jo tudi, da otrokom, ki prihajajo na torkove pravljične ure, priredi lutkovno predstavo.
Irena Menih, waldorfska učiteljica in ustvarjalka
Decembra lani sta s hčerko Katarino Tomšič predstavili lutkovno igrico Deklica s svetilko, letos na pomlad pa igrico Lonček kuhaj. Vse lutke je izdelala Irena sama iz naravnih materialov. Na začetku je prižgala svečko in zaigrala na ročno liro. Pripovedovala je s tihim, nežnim, umirjenim glasom in obenem premikala lutke, da so otroci kar strmeli. Ob koncu so si lahko ogledali lutke in se igrali z igračkami, ki jih Irena izdeluje ročno. Vse je potekalo zelo tiho in mirno, da sem se kar čudila, saj so otroci po navadi zelo živahni in glasni. Zato sem Ireno Menih prosila za pogovor, da bi izvedela, v čem je ta skrivnost.

Irena, srečujemo te na izolskih ulicah. Si se tu rodila in odraščala?
Da, rojena sem v Kopru in odraščala sem v Izoli. Hodila sem na piransko gimnazijo, štiri leta sem živela v Ljubljani, kjer sem študirala agronomijo. Dve leti sem živela tudi v Italiji.

Šolala si se za waldorfsko vzgojiteljico. Kaj te je pritegnilo k waldorfski pedagogiki?
Opravila sem triletni seminar za waldorfske učitelje. Za vzgojitelje je poseben seminar. S to pedagogiko sem se srečala zaradi potrebe. Postala sem mati in tako kot vsaka mama sem želela svojemu otroku ponuditi najboljše. Pritegnila me je lepota, toplina, izvirnost, pravljičnost in realnost, stik z naravo, naravni materiali... Kasneje pa sem spoznala še globlje vsebine. Ta pedagogika mi je bila blizu tudi zato, ker sem že poznala biodinamično kmetijstvo, ki ima iste korenine - pri Rudolfu Steinerju.

Katere so značilnosti te pedagogike in od kod izhaja oziroma kdo je njen utemeljitelj?
Osnova waldorfske pedagogike je antropozofija. To je veda o človeku, njen utemeljitelj pa je Rudolf Steiner (1861-1925). Značilnosti je težko na kratko opisati. Tu gre za globlja spoznanja o človeku. Eno od teh je na primer spoznanje, da v človeku delujejo tri sile: razum, čutenje in volja. Zato je pri tem načinu vzgoje poudarek tudi na umetniškem izražanju(čutenje) in na ročnih spretnostih (volja), ne samo na razumu. Spet drugo spoznanje je, da se otrok razvija v sedemletnih obdobjih. V prvi sedemletki (od nič do sedem let) se razvija volja, v drugi (od 8 do 14 let) se razvija čutenje in v tretji (od 15 do 21 let) šele mišljenje in razum.

Isti razrednik spremlja razred od 1. do 9. Razreda. Tako dobro pozna lastnosti in potrebe posameznega otroka, hkrati pa z razredom tudi sam raste. Program, ki ga morajo osvojiti otroci, je isti kakor na državni šoli, le način je drugačen. Otroci nimajo učbenikov, le te oblikujejo sproti. Predmeti si sledijo po dobah, epohah: tri tedne imajo dve uri glavnega predmeta (slovenščina, matematika...) ostalo so glasba, evritmija, risanje form, slikanje, ročna dela... Vse je prežeto s spodbujanjem otrokove ustvarjalnosti.

V predšolski vzgoji je poudarek na utrjevanju volje. Otrok v tem obdobju posnema. Imeti mora dober vzgled, saj je pomembno, kaj bo posnemal. Velik pomen imata ritem in ponavljanje. Vsak dan si stvari sledijo ob enakem času, po enakem zaporedju. Ista pravljica se pripoveduje tri tedne, otrok se tako počuti varen, saj že ve kaj se bo zgodilo, ni stalne napetosti in pričakovanja, kaj se bo zgodilo…

Mogoče še to: taka skupina, najsi bo v vrtcu ali v šoli, naj bi delovala kot organizem, v katerem imajo poleg vzgojitelja oziroma učitelja zelo pomembno vlogo starši. Starši v šoli sodelujejo pri ročnih delih, pevskem zboru, raznih prireditvah, barvanju učilnic in podobno.

Je na obali veliko pedagogov te smeri?
Z opravljenim seminarjem nas je kar nekaj, vsaj deset. Nekaj se jih je tudi odselilo v Ljubljano in Maribor.

Že nekaj let se ukvarjaš tudi z izdelavo igračk. Kaj te je k temu pritegnilo?
Vse to je povezano. Ko sem postala mati in sem spoznala waldorfsko pedagogiko, sem potrebovala tudi temu primerne igrače. Te pa je bilo možno kupiti le na waldorfskem božičnem sejmu v Ljubljani ali pa po tujih katalogih. Zato sem si nabavila literaturo in materiale ter začela igrače izdelovati sama, tako kakor so to delale mame včasih.

Kaj je zate dobra igrača?
Igrača otroka potegne v sanjski svet, v stik s svojim bistvom, ki ga v igri vodi in uči. Zato mora dobra igrača imeti v sebi življenje. To pa imajo le naravni materiali: različne vrste lesa, bombaž, svila, volna in tudi kamen - vsak nosi v sebi svojo zgodbo in energijo. Pomemben je videz igrač: živali morajo imeti značilne poteze, ki so prepoznavne. Pri punčkah so pomembna prava razmerja telesa in obraza. Punčka je za otroka zelo pomembna, tudi za fantke.

Kje pa kupuješ vse te materiale in ali so igračke ročno šivane ali sedeš k šivalnemu stroju in igračko sešiješ na stroj?
To je zelo različno. Naravno nepredeno volno kupim v predilnici Mengeš, barvno v Italiji. Volno barvam tudi sama, saj je v trgovini predraga. Bombažno blago in svilo po navadi kupim v Trstu, kjer je večja izbira. Igrače iz blaga šivam pol ročno, pol strojno. Na stroj pa je majhne stvari težko zašiti natančno, razen ravnih linij. Zelo rada delam z volno. Suho in mokro filcanje mi kar gre. S suhim filcanjem naredim lepe vile, palčke, obešanke, metuljčke in razne druge okraske. Nekaj izdelkov je tudi kvačkanih. Uporabim tudi polovičke orehovih lupinic, polžje hišice in podobno.

Glede na tvojo utemeljitev, kakšna je dobra igrača, tvoje igračke niti niso tako drage. Kako pa cene sprejemajo starši oziroma kupci? Ali znajo ceniti vloženi trud, čas, kakovost materialov in druge kvalitete?
S prodajo imam malo izkušenj, pa še te so slabe. Nekajkrat sem šla na sejem starin in obrti, ki jih prirejajo v Izoli in Kopru, pa prodaja ni šla dobro. Ljudje so moje izdelke le občudovali in hvalili. Zaenkrat so prijatelji in znanci tisti, ki pridejo po igračo.

V naši knjižnici si že dvakrat nastopila z različnimi lutkovnimi predstavami. Kako izbiraš posamezna besedila za uprizoritev?
Pravljice, ki jih uprizarjam, so večinoma od bratov Grimm. Pravljica mora imeti duhovno vsebino. To je tudi bil prvotni namen pravljic: prinesti ljudem duhovne nauke in napotke. Pravljice so bile kot nekaka duhovna pomoč v vsakdanjem življenju, polnem preizkušenj. Vsebine pravljic, ki jih izbiram, so vezane tudi na letni čas in na to, kaj se v tem času z našo dušo, duhom dogaja. Vse je povezano, z vsem smo povezani, če se tega zavedamo ali ne.

Predstavo vedno začneš s prižiganjem svečke in igranjem na liro. Zakaj?
To je kot nekakšen obred. S prižigom sveče prižgemo našo notranjo luč, opozorimo tudi na pričetek, pritegnemo pozornost, z igranjem na liro pa se duša odpre vsebini.

Otroke tudi povabiš k tišini, prosiš jih, naj po predstavi ne ploskajo. Pripoveduješ zelo tiho. Zakaj je vse to tako pomembno?
Za vsako koncentracijo je potrebna tišina. Ploskanje pa je čisto odveč, pripovedovalcu ni potrebno. S ploskanjem otrok izgubi to, kar je pravkar prejel.

Lutke za predstavo izdelaš sama, prav tako oblikuješ sceno. Kaj je pomembno pri izdelavi lutke za predstavo in pri celotni scenografiji?
Tu je tako kakor pri igračah: živali morajo biti razpoznavne, lahko so čisto enostavne, a s pravimi potezami. Scena je realna a hkrati pravljična, skušam vnesti elemente, ki otroke očarajo. Lutke ljudi so tudi zelo enostavne, a prepoznavne: otrok takoj ve, kdo je dedek, kdo je mož, kdo otrok, kralj, kraljica...

Kako tvoje predstave doživljajo otroci?
Ja , to je krasno videti! Otroci so čisto tiho, vsa pozornost je usmerjena v dogajanje in ko je konec, še vedno mirno sedijo in čakajo, kaj bo sledilo. Lačni so take hrane!

Pri predstavah ti pomaga tudi hčerka, Katarina Tomšič. Kako ona doživlja te predstave in na sploh tvoje ustvarjanje?
Hčerka je zelo vesela, če mi pri tem lahko pomaga. Tudi ona je zelo ustvarjalna in mi na ta način potrjuje, da moj trud ni bil zaman.

Pred leti si za naše male obiskovalce vodila delavnico izdelovanja angelčkov iz nepredene volne. Imaš te delavnice tudi kje drugje? Kako se otroci odzivajo na te delavnice in na sploh na materiale, s katerimi delajo na tvojih delavnicah?
Delavnice sem imela tudi na osnovnih šolah. Otroci imajo zelo radi nepredeno volno pa tudi vse druge naravne materiale: čebelji vosek, ki tako lepo diši, testo, storže, les, kamne...

V vitrini ustvarjalnosti si imela nekaj let tega prekrasno razstavo tvojih izdelkov. Si imela kakšen odziv od obiskovalcev?
Ne, žal ni bilo nobenega odziva.

Razstavljaš tudi v drugih krajih?
Do sedaj še nisem.

Kaj lepega načrtuješ v naslednjih mesecih?
V Kopru se že nekaj mesecev sestajamo ljubitelji waldorfske pedagogike in prirejamo delavnice za predšolske otroke. Možnost je, da bi septembra odprli waldorfski vrtec. Vrtec bi vodila waldorfska vzgojiteljica iz Ljubljane. Če bi bilo dovolj otrok, bi lahko sodelovala tudi jaz. Želim si imeti majhno izložbeno delavnico, kjer bi izdelovala in razstavljala svoje izdelke, hkrati pa gostila otroke na delavnicah.

Bi želela ob koncu pogovora še kaj posebnega sporočiti našim bralcem?
Ponudite otoku to, kar nosi življenje in svetlobo. Tako bo, ko bo odrasel, znal razpoznati, kaj je dobro, resnično in lepo.

Irena, zahvaljujemo se ti za pogovor. Tebi in Katarini želimo veliko uspešnih lutkovnih predstav in veselja ob ustvarjanju.
Hvala vam - za povabilo in želje.

Špela Pahor, MKI
Izola.info
Irena Menih, waldorfska učiteljica in ustvarjalka 1 Irena Menih, waldorfska učiteljica in ustvarjalka 2 Irena Menih, waldorfska učiteljica in ustvarjalka 3 Irena Menih, waldorfska učiteljica in ustvarjalka 4
Tagi:
Prijavi napako
Zadnje novice v kategoriji Družba:
Sobota, 17. September 2016
Ladjedelnica spet na dražbo, tokrat z zniževanjem izklicne cene
Polovica območja pri izolski ladjedelnici bo konec oktobra spet na dražbi, tokrat z zniževanjem izklicne cene. Gre za del, ki ga prodaja stečajna upraviteljica Kraškega zidarja....
Primorske novice > Družba
Ponedeljek, 12. September 2016
Kazni letijo v nabiralnike
Merilci hitrosti ob eni od izolskih osnovnih šol – občina je pred začetkom letošnjega šolskega leta namestila tri ohišja za stacionarne radarje na Prešernovi cesti ob OŠ Vojke...
Regional Obala > Družba
Četrtek, 8. September 2016
“Eni se res trudijo ... nekateri pa so celo nesramni”
Siniša Dabič je voznik manjšega komunalnega vozila za ločeno zbiranje odpadkov pri Komunali Izola. Pobira tudi pomije in odpadno olje iz restavracij. Njegov delavnik traja od ponedeljka...
Regional Obala > Družba
Sreda, 7. September 2016
Dars bo preučil predlog o izločitvi predora Markovec iz vinjetnega sistema
Ministrstvo za infrastrukturo je Dars zaprosilo za mnenje o predlaganih spremembah vladne uredbe o kategorizaciji državnih cest, s katerimi bi predor Markovec izločiti iz vinjetnega...
Primorske novice > Družba
Torek, 6. September 2016
Uporabniki zelo zadovoljni s Komunalo Izola
Uporabniki so zelo zadovoljni s storitvami Komunale Izola, kažejo rezultati letošnje ankete. Skupna ocena več kot 1.176 anketirancev (od tega okoli 543 občanov in 633 učencev Izolskih...
Regional Obala > Družba
Torek, 6. September 2016
V Izolo se vrača BunkerFest
Mladina iz zakloniščnega prostora "Bunker" v Jagodju se na glasbene odre letnega kina Arrigoni v Izoli ponovno vrača v petek, 9. septembra, s III. Open Air festivalom, ki bo tudi letos...
Regional Obala > Družba
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano«
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano« · V nedeljo se je v portoroškem Avditoriju zaključil 19. Festival slovenskega filma. Letošnja filmska bera je obsegala 96 filmov, med katerimi se...
Izola.info > Kultura
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma · Včeraj zvečer se je s tradicionalno podelitvijo nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filma, v portoroškem Avditoriju začela...
Izola.info > Kultura
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo!
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo! · Izolski jadralec Vasilij Žbogar je v današnji regati za medalje na olimpijskem jadralnem polju Pão de Açucar v Riu osvojil 6. mesto in Sloveniji...
Izola.info > Šport
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov · Polnoletnost Festivala slovenskega filma je včeraj v portoroškem Avditoriju naznanila uvodna festivalska projekcija celovečernega filma Jana...
Izola.info > Kultura
V Istri ni nikoli dolgčas
V Istri ni nikoli dolgčas · Septembra in oktobra stene knjižnice krasijo fotografije Nataša Fajon. Z razstavo pod naslovom »V Istri ni nikoli dolgčas« se je tako udeležila...
Izola.info > Družba
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah · V letu 2015 bo mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji prisoten v 13-ih...
Izola.info > Kultura