nov uporabnik
pozabljeno geslo
RSS Izola.infoIzola.info na TwitterjuIzola.info na Facebooku
Izola.info 
Novice Napovednik Imenik Placi Ustanove Izolani Podjetja Gostinstvo Turizem Vpis
Etnološko konservatorstvo in varstvo dediščine na Slovenskem

Uspešna primera obnove čisto blizu nas

Torek, 1. April 2014
Mestna knjižnica Izola in Borza znanja Izola sta v četrtek, 27. marca 2014 v sodelovanju s Slovenskim etnološkim društvom priredili predstavitev knjige z naslovom Etnološko konservatorstvo in varstvo dediščine na Slovenskem, ki jo je lani, v letu 2013, v sklopu obeležitve 100. letnice spomeniškega varstva na Slovenskem izdalo Slovensko etnološko društvo.
Uspešna primera obnove čisto blizu nas
Zbornik je izšel v Knjižnici Glasnika Slovenskega etnološkega društva, avtorji so etnologi konservatorji, zaposleni na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije in člani Delovne skupine etnologov konservatorjev. Navzoče sta ob predstavitvi knjige pozdravili urednica zbornika dr. Mojca Tercelj Otorepec in predsednica društva Anja Serec Hodžar. Knjiga je sedaj na izposojo tudi v izolski mestni knjižnici.

Zbornik uvodoma pojasnjuje zgodovino etnologije na področju konservatorstva, obravnava pa tudi delovne naloge, ki jih od konservatorjev in konservatorjev - restavratorjev, terjata današnji čas in prihodnost. V nadaljevanju trinajst etnologov konservatorjev zaposlenih na območnih zavodih za varstvo kulturne dediščine Slovenije predstavlja izbrane primere dobrih praks obnove kulturnih spomenikov in kulturne dediščine, s čimer avtorji opozarjajo, da je dejavnost etnologov konservatorjev še kako pestra in razgibana.

V knjigi sta posebej izpostavljena Bržanova domačija v Smokvici in vaški trg v Topolovcu, ki sta bila leta 2012 obnovljena v sklopu ene od nalog projekta REVITAS (Čezmejno sodelovanje Operativni program IPA Slovenija – Hrvaška 2007 – 2013). Obnova je potekala v sodelovanju Mestne občine Koper in odgovorne konservatorke ZVKDS OE Piran, konservatorske svetnice Ede Benčič Mohar, ki je v izolski mestni knjižnici obe lokaciji tudi predstavila.

Revitalizacija Bržanove domačije
Bržanova domačija je od leta 1993 razglašena za kulturni - etnološki spomenik lokalnega pomena, zaradi izjemnih kvalitet pa je predlagana za pridobitev statusa kulturnega spomenika državnega pomena. Je pomembna materialna priča nekdanjega življenja razširjene kmečke družine v Istri. Prav tako je zanimiva zaradi posebnega stavbnega oblikovanja iz naravnih lokalnih materialov, kamna in lesa. Stavbe so preproste: na kratko jih lahko opišemo kot enostavne kvadre z nizkimi dvokapnimi strehami, s plitkimi strešnimi venci in z majhnimi pravokotnimi okni.
Enkratno zunanjo podobo dajejo domačiji slikovito nizanje objektov in dvorišč s prehodi in povezavami, predvsem pa domiselno oblikovani stavbni členi: baladur, številni kamniti loki, dimnik, vodnjak, kamniti svitki, vratni in okenski okvirji, ipd.

Do petdesetih let 20. stoletja so v skromnih stanovanjskih razmerah v severnem delu domačiji živele tri družine. Konec petdesetih let 20. stoletja pa so se njeni prebivalci odselili, domačija je ostala prazna in prepuščena propadanju. Štiri desetletja opuščenosti so pustila močne sledi na spomeniku, najstarejša stavba se je celo porušila. Leta 1998 je s pomočjo sofinancerjev Mestne občine Koper in Ministrstva za kulturo RS stekel projekt interventne spomeniškovarstvene obnove, ki je trajala do leta 2001. Poznejša dela je financirala le Mestna občina Koper.

Pri obnovi ima pomembno vlogo iniciativa vaške skupnosti, ki se zavzema za ohranitev domačije in jo že oživlja z novimi družabnimi, kulturnimi in turističnimi dejavnostmi, načrtuje pa tudi izdelavo muzejskega in pedagoškega programa. Na pobudo vaščanov in konservatorske službe je Mestna občina Koper od prejšnjih lastnikov odkupila osrednji del domačije. Leta 1998 je stekla interventna obnova stavbe na vzhodni strani, kjer se je porušila streha ter pri tem povlekla za sabo zgornji del zida in baladur. Ta del obnove je trajal do 2001, do leta 2012 je sledilo daljše obdobje mirovanja.

Do večjega premika pri obnovi je prišlo v letu 2012, ko je Mestna občina Koper vključila dokončanje obnove in opremo severovzhodnega dela domačije v projekt REVITAS. V celoti so bili obnovljeni dimnik, zatrepna stena hiše na zahodni strani in baladur. Od stavbnega pohištva so bila obnovljena vsa zunanja vrata, notranje stopnišče v severni stavbi, polkna, nekaj oken in fasada. Eden od konservatorskih ciljev je, da se ohrani čim več izvirne materialne substance, kot na primer hrastov strop pod lopo. V severni stavbi so ohranjeni izvirni streha, stropna konstrukcija in lesen pod, notranje predelne stene in ometi, okenska krila in notranja vrata. Leseni deli so bili očiščeni in zaščitno premazani, na strehi so bili zamenjani le strešniki.

V sklopu projekta je bilo urejeno tudi dvorišče. Izdelan je bil kamnit tlak po tradicionalnih vzorih: iz kamnitih plošč, položenih na izravnano podlago brez veziva. Prostor med kamni je bil zapolnjen z zemljo, ki se bo sčasoma sama zatravila. Obnovljeno je bilo kamnito korito ob steni hiše, v katerem bo posajena trta, ki se bo kot nekoč vzpenjala ob fasadi in po preprosti majhni pergoli, ki je že postavljena, do baladurja.

Obnova trga v Topolovcu
Topolovec ima zaradi velike pričevalne, prostorske in estetske vrednosti status kulturnega spomenika. Gručasto naselje z ohranjeno silhueto ima izpostavljeno lego na severnem pobočju Velega vrha in ustvarja slikovit poudarek v širšem prostoru.
Topolovec ima dobro ohranjeno tlorisno mrežo s prepletom stavb, dvorišč in poti. Vaška posebnost je širok nepozidan prostor v njenem osrčju, ki mu domačini pravijo »plac« (trg), ki je bil nekoč osrednji vaški prostor. Tu so se vaščani vsak dan družili, na tem mestu so se zbrali, preden so se napotili na skupno delo (urejanje poti, škarp…), tu so praznovali. Zlasti se spominjajo praznovanja ob veliki noči, ko so otroci na »placu« razbijali jajca.

Bil je tudi priročen prostor, kjer so ljudje, ki so prihajali v sosednjo oljarno, puščali vozove in živino. Skupina domačinov je dala pobudo za ureditev vaškega »placa« z željo, da se nameni družabnemu, kulturnemu in turističnemu dogajanju za domačine in obiskovalce.

Mestna občina Koper je vključila ureditev trga v čezmejni projekt REVITAS, saj poseg sovpada z osrednjim ciljem tega projekta, ki je, oživitev podeželja in vključitev nepremične kulturne dediščine v lokalni razvoj. Projekt je poudaril estetsko vrednost lokalnega gradiva – kamna in morda vodi k naslednjemu koraku, v smislu obuditve starih znanj o pravilni kamniti suhogradnji. Že sedaj pa je vas pridobila pomemben prostor, ki jo bo oplemenitil in ji prinesel novo življenje.

Konservatorji, ki delujejo na območnih enotah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, poskušajo čim bolj razviti zavest o dediščini, njenem pomenu in nalogah varstva pri lastnikih in najširšem krogu javnosti tudi tako, da publicirajo in v knjižnicah ter drugod javno predstavljajo svoje delo. Z odprtim delovanjem, s predstavljanjem dejavnosti in uspešnih rešitev, si prizadevajo vključiti dediščino v življenje in s tem tudi zagotoviti svojo prepoznavnost.

Ksenija Orel, MKI
Izola.info
Uspešna primera obnove čisto blizu nas 1 Uspešna primera obnove čisto blizu nas 2 Uspešna primera obnove čisto blizu nas 3 Uspešna primera obnove čisto blizu nas 4
Tagi:
Prijavi napako
Zadnje novice v kategoriji Družba:
Sobota, 17. September 2016
Ladjedelnica spet na dražbo, tokrat z zniževanjem izklicne cene
Polovica območja pri izolski ladjedelnici bo konec oktobra spet na dražbi, tokrat z zniževanjem izklicne cene. Gre za del, ki ga prodaja stečajna upraviteljica Kraškega zidarja....
Primorske novice > Družba
Ponedeljek, 12. September 2016
Kazni letijo v nabiralnike
Merilci hitrosti ob eni od izolskih osnovnih šol – občina je pred začetkom letošnjega šolskega leta namestila tri ohišja za stacionarne radarje na Prešernovi cesti ob OŠ Vojke...
Regional Obala > Družba
Četrtek, 8. September 2016
“Eni se res trudijo ... nekateri pa so celo nesramni”
Siniša Dabič je voznik manjšega komunalnega vozila za ločeno zbiranje odpadkov pri Komunali Izola. Pobira tudi pomije in odpadno olje iz restavracij. Njegov delavnik traja od ponedeljka...
Regional Obala > Družba
Sreda, 7. September 2016
Dars bo preučil predlog o izločitvi predora Markovec iz vinjetnega sistema
Ministrstvo za infrastrukturo je Dars zaprosilo za mnenje o predlaganih spremembah vladne uredbe o kategorizaciji državnih cest, s katerimi bi predor Markovec izločiti iz vinjetnega...
Primorske novice > Družba
Torek, 6. September 2016
Uporabniki zelo zadovoljni s Komunalo Izola
Uporabniki so zelo zadovoljni s storitvami Komunale Izola, kažejo rezultati letošnje ankete. Skupna ocena več kot 1.176 anketirancev (od tega okoli 543 občanov in 633 učencev Izolskih...
Regional Obala > Družba
Torek, 6. September 2016
V Izolo se vrača BunkerFest
Mladina iz zakloniščnega prostora "Bunker" v Jagodju se na glasbene odre letnega kina Arrigoni v Izoli ponovno vrača v petek, 9. septembra, s III. Open Air festivalom, ki bo tudi letos...
Regional Obala > Družba
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano«
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano« · V nedeljo se je v portoroškem Avditoriju zaključil 19. Festival slovenskega filma. Letošnja filmska bera je obsegala 96 filmov, med katerimi se...
Izola.info > Kultura
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma · Včeraj zvečer se je s tradicionalno podelitvijo nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filma, v portoroškem Avditoriju začela...
Izola.info > Kultura
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo!
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo! · Izolski jadralec Vasilij Žbogar je v današnji regati za medalje na olimpijskem jadralnem polju Pão de Açucar v Riu osvojil 6. mesto in Sloveniji...
Izola.info > Šport
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov · Polnoletnost Festivala slovenskega filma je včeraj v portoroškem Avditoriju naznanila uvodna festivalska projekcija celovečernega filma Jana...
Izola.info > Kultura
V Istri ni nikoli dolgčas
V Istri ni nikoli dolgčas · Septembra in oktobra stene knjižnice krasijo fotografije Nataša Fajon. Z razstavo pod naslovom »V Istri ni nikoli dolgčas« se je tako udeležila...
Izola.info > Družba
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah · V letu 2015 bo mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji prisoten v 13-ih...
Izola.info > Kultura