nov uporabnik
pozabljeno geslo
RSS Izola.infoIzola.info na TwitterjuIzola.info na Facebooku
Izola.info 
Novice Napovednik Imenik Placi Ustanove Izolani Podjetja Gostinstvo Turizem Vpis
Potopisno predavanje v MKI

Tuaregi, puščavsko ljudstvo

Četrtek, 4. April 2013
Jutri, v petek 5. aprila ob 19. uri bodo v izolski Mestni knjižnici v okviru potopisnega predavanja o afriškem nomadskem ljudstvu Tuaregi gostili Miro Delavec, profesorico slovenskega jezika in kulture v Nemčiji. Skupaj s prijateljem Tuaregom Abdelkaderjem Touhamijem - Kakelom, ki je na obisku v Sloveniji, nam bo Mira predstavila življenje tega nomadskega ljudstva.
Tuaregi, puščavsko ljudstvo
V izolski mestni knjižnici hranimo njen roman »Šepet rdeče zofe«, ki ga je poleg ostalih znanstvenih del posvetila prvi slovenski pisateljici Josipini Urbančič Turnograjski. Mira Delavec vztrajno trka na vrata pristojnih inštitucij, da se propadajoči grob Josipine Turnograjske v Gradcu zaščiti kot kulturni spomenik. Za njegovo vzdrževanje trenutno plačuje sama, saj ga je leta 2012 tudi sama obnovila in preprečila, da bi se grob prekopal. Želi si tudi, da bi se njena sobica na gradu Turn prenovila in nadgradila, da bo resnično namenjena njenim občudovalcem.

Mira je doktorica literarnih ved, pisateljica, kulturna in humanitarna delavka, leta 2010 pa je zaključila tudi magistrski študij Mednarodnega prava in diplomacije z delom »Posameznik kot akter diplomatskih odnosov«, trenutno pa zaključuje svoj drugi doktorski študij, in sicer iz prava.

Večino časa, kar ji ga ostane, Mira Delavec nameni človekoljubnim potem v saharski predel Afrike, kjer popolnoma sama pomaga revnim nomadskim družinam (v predelu Libije, Alžirije, Nigra, Malija in Jemna). Sedaj se ukvarja s popisovanjem doživljajev s teh poti po puščavski Afriki. V maju in juniju bomo v knjižnici gostili razstavo njenih fotografij, ki jih je posnela med Tuaregi.

V petek nam bo skupaj s prijateljem Tuaregom Abdelkaderjem Touhamijem - Kakelom, ki je na obisku v Sloveniji, predstavila življenje tega nomadskega ljudstva, tudi njihovo glasbo. To je za nas vse res izjemna priložnost, da se osebno srečamo s predstavnikom »modrih ljudi«, kakor jim zaradi indigo barve njihovih oblačil pravijo sosedje. Obenem je to priložnost, da Miri Delavec pri njenih humanitarnih projektih tudi osebno pomagamo, bodisi z zdravili ali z donacijo.


Miri sem pred tem dogodkom postavila nekaj vprašanj, da bi se še pred dogodkom vsaj malo seznanili z njo in njenim nomadskimi prijatelji.


Mira, nam lahko prosim poveste, kdaj ste se prvič srečali z nomadskimi ljudstvi?
S Tuaregi sem se srečala prvič leta 2005, ko sem obiskala južni del Libije, in so me povsem prevzeli.

Kaj vas je pri njih najbolj pritegnilo, da se tako vztrajno vračate k njim?
Pritegnila me je predvsem njihova preprostost, iskrenost, srčnost ... Ko vidiš, kako malo je potrebno, da si lahko srečen in živiš preprosto skromno življenje ter se ne ukvarjaš z mislimi, kaj vse bi še imel, če bi ... Oni se ukvarjajo z mislijo, kako preživeti!

Kako ta ljudstva živijo in s kakšnimi težavami se srečujejo?
Tuaregi živijo zelo skromno življenje v puščavi, selijo se s kraja v kraj. A zadnje čase v njihovo življenje, ki ga zaznamuje tisočletna tradicija, posegajo mednarodne korporacije, ki hočejo njihovo zemljo kupiti za poceni denar, saj je bogata z rudninami, nafto, zemeljskim plinom, preseljujejo jih v mesta, kjer nimajo možnosti dobiti službo, so skoraj brez političnih pravic.

Vi ste se naučili tudi njihovega jezika. So vas morda prav zato tako prisrčno sprejeli?
Ne samo zaradi tega, temveč predvsem zato, ker sem tudi sama zelo preprost in iskren človek ter sem razumela njihove stiske ter globoko spoštujem njihovo kulturo kot vsako drugo kulturo na tem svetu.

Večkrat na leto potujete v Afriko in živite s svojimi prijatelji nomadi. Prinašate jim zdravila in jim na vse načine pomagate. Mislim, da ste pri tem dokaj osamljeni. Rada bi vas vprašala, kako vam lahko mi ostali priskočimo na pomoč?
Vsa leta hodim v puščavo v času svojega dopusta, vse kar zaslužim, podarim otrokom in ženskam v puščavi, saj resnično rabijo pomoč. Seveda so tudi moja sredstva okmejena in so me z leti zelo izčrpala, zato bom zelo hvaležna za vsako donacijo v obliki osnovnih zdravil (npr. lekadol, vitamini za otroke, itd.), otroška oblačila za dojenčke in otroke do 10 leta in tudi za finančne donacije, s pomočjo katerih v večjih mestih lahko kupim hrano in jo nesem ter potem nahranim otroke. Za vsakršno pomoč bom zelo hvaležna.

Pišete tudi knjigo o svojih doživljajih med nomadi. Kdaj bo knjiga izšla?
Res je, s pisanjem knjige zaključujem. Knjiga bo izšla v letošnjem letu v jesenskem času. Sredstva od prodaje knjige bodo šla za revne nomadske otroke v puščavi. Borim se namreč ves čas za otroke, saj so oni naša prihodnost.

Pri vas je zdaj tudi prijatelj Tuareg, gospod Abdelkader Touhami - Kakel in skupaj nas bosta počastila s svojim obiskom v naši knjižnici. Je težko dobil vizo za Slovenijo? Kakšni so njegovi vtisi o naših ljudeh in naši deželi?
Tako je, na obisku v Sloveniji je gospod Touhami, ki je prišel tudi na premiero filma o Tuaregih z naslovom Tamikrest, ki ga je režiral gospod Peter Braatz - gre za slovensko -nemško produkcijo. Nad Slovenijo je navdušen, pravi, da je to raj na zemlji. Opomnil nas je, da moramo svojo naravo bolj spoštovati in jo čuvati za prihodnje rodove. Slovenščina pa se mu zdi zelo težek jezik.

V naši knjižnici zelo gojimo tudi pripovedovanje pravljic. Zato nam prosim povejte, ali imajo tudi Tuaregi svoje pripovedno izročilo, ali ga poznate in ali ste morda kdaj pomislili na to, da bi zapisali njihove pripovedke in jih predstavili našim poslušalcem?
Tuaregi imajo bogato pripovedno izročilo v obliki basni, pravljic, anekdot in pesmi. Del njihovega pripovednega izročila bo zapisan tudi v moji novi knjigi. Sicer pa nameravam izdati posebno knjigo samo z njihovo poezijo in deli.

Gospa Mira, lepo se vam zahvaljujem za ta pogovor. Bralce pa vabim, da se v čim večjem številu udeležite potopisnega večera in po svojih močeh pomagate Miri pri njenem humanitarnem poslanstvu!
Iskrena hvala tudi vam, lepo vabim vse, ki jih zanima še kakšen drug pogled na svet, da hkrati s skupnimi močmi pomagamo otrokom, ki jim ni lahko. Hvala za vaš obisk že vnaprej in radi se imejte.

Špela Pahor, MKI
Izola.info
Tagi:
Prijavi napako
Zadnje novice v kategoriji Družba:
Sobota, 17. September 2016
Ladjedelnica spet na dražbo, tokrat z zniževanjem izklicne cene
Polovica območja pri izolski ladjedelnici bo konec oktobra spet na dražbi, tokrat z zniževanjem izklicne cene. Gre za del, ki ga prodaja stečajna upraviteljica Kraškega zidarja....
Primorske novice > Družba
Ponedeljek, 12. September 2016
Kazni letijo v nabiralnike
Merilci hitrosti ob eni od izolskih osnovnih šol – občina je pred začetkom letošnjega šolskega leta namestila tri ohišja za stacionarne radarje na Prešernovi cesti ob OŠ Vojke...
Regional Obala > Družba
Četrtek, 8. September 2016
“Eni se res trudijo ... nekateri pa so celo nesramni”
Siniša Dabič je voznik manjšega komunalnega vozila za ločeno zbiranje odpadkov pri Komunali Izola. Pobira tudi pomije in odpadno olje iz restavracij. Njegov delavnik traja od ponedeljka...
Regional Obala > Družba
Sreda, 7. September 2016
Dars bo preučil predlog o izločitvi predora Markovec iz vinjetnega sistema
Ministrstvo za infrastrukturo je Dars zaprosilo za mnenje o predlaganih spremembah vladne uredbe o kategorizaciji državnih cest, s katerimi bi predor Markovec izločiti iz vinjetnega...
Primorske novice > Družba
Torek, 6. September 2016
Uporabniki zelo zadovoljni s Komunalo Izola
Uporabniki so zelo zadovoljni s storitvami Komunale Izola, kažejo rezultati letošnje ankete. Skupna ocena več kot 1.176 anketirancev (od tega okoli 543 občanov in 633 učencev Izolskih...
Regional Obala > Družba
Torek, 6. September 2016
V Izolo se vrača BunkerFest
Mladina iz zakloniščnega prostora "Bunker" v Jagodju se na glasbene odre letnega kina Arrigoni v Izoli ponovno vrača v petek, 9. septembra, s III. Open Air festivalom, ki bo tudi letos...
Regional Obala > Družba
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano«
Žirija izbrala »Houston, imamo problem!«, občinstvo pa »Pojdi z mano« · V nedeljo se je v portoroškem Avditoriju zaključil 19. Festival slovenskega filma. Letošnja filmska bera je obsegala 96 filmov, med katerimi se...
Izola.info > Kultura
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma
Badjurova nagrada Dušanu Milavcu naznanila začetek Festivala slovenskega filma · Včeraj zvečer se je s tradicionalno podelitvijo nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo na področju filma, v portoroškem Avditoriju začela...
Izola.info > Kultura
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo!
Vasilij Žbogar v Riu osvojil srebrno olimpijsko medaljo! · Izolski jadralec Vasilij Žbogar je v današnji regati za medalje na olimpijskem jadralnem polju Pão de Açucar v Riu osvojil 6. mesto in Sloveniji...
Izola.info > Šport
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov
18. Festival slovenskega filma prinaša rekordno bero filmskih užitkov · Polnoletnost Festivala slovenskega filma je včeraj v portoroškem Avditoriju naznanila uvodna festivalska projekcija celovečernega filma Jana...
Izola.info > Kultura
V Istri ni nikoli dolgčas
V Istri ni nikoli dolgčas · Septembra in oktobra stene knjižnice krasijo fotografije Nataša Fajon. Z razstavo pod naslovom »V Istri ni nikoli dolgčas« se je tako udeležila...
Izola.info > Družba
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah
Ana Desetnica že tretje leto na izolskih ulicah · V letu 2015 bo mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji prisoten v 13-ih...
Izola.info > Kultura