nov uporabnik
pozabljeno geslo
RSS Izola.infoIzola.info na TwitterjuIzola.info na Facebooku
Izola.info 
Novice Napovednik Imenik Placi Ustanove Izolani Podjetja Gostinstvo Turizem Vpis
»Pagus Mundi«

Paride Di Stefano na ulici

Torek, 28. Avgust 2012
V nizu sobotnih razstav pod imenom »Umetnost na cesti«, se je tokrat v Ljubljanski ulici predstavil vizualni umetnik mlajše generacije Paride Di Stefano. Sobotni obiskovalci in naključni sprehajalci so si z zanimanjem ogledovali opus del »Pagus Mundi«, ki jih je Paride ustvaril v letih 2011 in 2012 ter jih spomladi premierno razstavil v Delavskem domu Trbovlje.
Paride Di Stefano na ulici
Paride Di Stefano prihaja iz južnoitalijanskega mesta Cassino, že skoraj dve leti pa ga redno srečujemo v Izoli, kjer si je skupaj s partnerico, akademsko kiparko Katjo Smerdu, uredil galerijo in atelje Apeiron. Formalno izobraževanje je Paride pričel na Art Institute »G. Manuppella« v Iserniji (oddelek »Arhitektura in notranji design«), leta 2003 je diplomiral na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Neaplju, leta 2007 pa je pridobil še diplomo druge stopnje na Akademiji lepih umetnosti Brera v Milanu.

Njegova umetniška narava ne pozna disciplinarnih omejitev in se večkrat prepleta z različnimi umetniškimi smermi, od slikarstva, videoinstalacij, pa vse do glasbe. Paride je namreč izvrsten glasbenik, pa tudi izdelovalec glasbenih inštrumentov, preko katerih z veseljem in spontanostjo prenaša svojo inovativnost in umetniški talent.

Tokrat se je Paride predstavil s slikarskim opusom »Pagus Mundi« (Pokrajine sveta), ki prinašajo podobe, ki jih marsikateri obiskovalec ni navajen opazovati sredi lenobne mediteranske ulice. Naslikane podobe nastopajo v barvitih in oblikovno raznolikih podobah človeških in živalskih figur ter krajinskih vedut, preko njih pa umetnik razgalja relacijo med človekom in naravo, vpeto v konflikt perečih družbenih tematik. Zanimivo razstavo je z uvodno besedo pospremil Aleksander Bassin, umetnostni zgodovinar, likovni kritik, galerist in nekdanji direktor Mestne galerije Ljubljana.

Obiskovalci so se ob koncu razstave okrepčali z izvrstno »pasto al peperoncino«, ki jo je mojstrsko pripravil Paride in z odličnimi vtisi zapuščali prijetno sobotno druženje na ulici. Ker je Paride izjemno odprtega duha in se za razliko od mnogih drugih zelo rad poglobi v sogovornikovo besedo, bo prav gotovo vesel vašega obiska v Galeriji Apeiron na Ljubljanski ulici 43. Tam boste boste lahko poleg njegovih del, občudovali tudi dih jemajoče izdelke njegove partnerice, akademske kiparke Katje Smerdu.
Izola.info
Paride Di Stefano na ulici 1 Paride Di Stefano na ulici 2 Paride Di Stefano na ulici 3 Paride Di Stefano na ulici 4
Paride Di Stefano na ulici 5 Paride Di Stefano na ulici 6 Paride Di Stefano na ulici 7 Paride Di Stefano na ulici 8
Paride Di Stefano na ulici 9 Paride Di Stefano na ulici 10 Paride Di Stefano na ulici 11 Paride Di Stefano na ulici 12
Paride Di Stefano na ulici 13 Paride Di Stefano na ulici 14 Paride Di Stefano na ulici 15 Paride Di Stefano na ulici 16
Paride Di Stefano na ulici 17 Paride Di Stefano na ulici 18 Paride Di Stefano na ulici 19 Paride Di Stefano na ulici 20
Paride Di Stefano na ulici 21 Paride Di Stefano na ulici 22 Paride Di Stefano na ulici 23 Paride Di Stefano na ulici 24
Paride Di Stefano na ulici 25 Paride Di Stefano na ulici 26 Paride Di Stefano na ulici 27 Paride Di Stefano na ulici 28
Paride Di Stefano na ulici 29 Paride Di Stefano na ulici 30 Paride Di Stefano na ulici 31 Paride Di Stefano na ulici 32
Paride Di Stefano na ulici 33 Paride Di Stefano na ulici 34 Paride Di Stefano na ulici 35 Paride Di Stefano na ulici 36
Paride Di Stefano na ulici 37 Paride Di Stefano na ulici 38 Paride Di Stefano na ulici 39 Paride Di Stefano na ulici 40